Forest Creatures

Artist(s): 
Curator: 
Simona Vilău
Wed, April 12, 2023 to Thu, May 11, 2023

Fiind un proiect deopotrivă trăit și imaginat, Forest Creatures cuprinde lucrări de grafică, poezie și video într-o vecinătate aparent incompatibilă. Vecinătatea a apărut în mod natural, în timpul lucrului. Formată ca graficiană la Iași, într-o școală cu respect pentru desen, Laura Partin simte nevoia să se perfecționeze, să își extindă aria de interes pentru medii și să experimenteze mereu alte feluri de a crea.

Artista mizează pe diferența între lucrul din atelier și intimitatea lui și lucrarea finită, expoziția, mesajul. De asemenea, mizează pe forțele complementare ce survin din text și din lucrul cu camera, alte două medii la care a apelat în realizarea acestui proiect.

Câte Laura Partin întâlnim în această expoziție? Cel puțin patru, proiectate într-o cameră formată din oglinzi. Pandemia a ajutat-o să își reformuleze obiectivele și să propună aceeași temă tratată cu ajutorul a patru medii diferite: desenul cu note ilustrative, magico-poetice, video -performance-ul cu temă ecologică, poezia feministă cuprinsă deja într-un volum publicat de Editura frACTalia și lucrul teoretic la proiect, cu notații explicative și referințe autobiografice.

Creaturile pădurii sunt o metaforă pentru transformare și pentru suferință. Frica din spatele suferinței e imortalizată în portretele fetițelor inocente, fiecare pierdută în propria ei lume de basm, populată de insecte, personaje fabuloase și o aparentă împietrire a sinelui.

Tema ecologică completează experiența și o translează într-un prezent îngrijorător, pe fondul încălzirii globale și al schimbărilor climatice. Conștienți fiind sau nu de asta, omenirea a trecut recent prin cel puțin trei episoade majore de criză umanitară, mediatizate și trăite într-un colectiv digital suprasaturat.